2019. máj. 24. péntek
×

Hiba

Cannot get "Dombóvár" woeid in module "mod_sp_weather".

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Friss cikkek

Borversenyekre edzenek Kiemelt

2015. február 06., péntek 00:00 Írta:

Nem csak ivásról és költői hasonlatok sorolásáról szól a borbírálat. Februárban a borversenyek szezonjában hagyomány, hogy a Kertbarát Egyesület bíráinak tréninget tart, így felkészítve őket a nedűk szakszerű értékelésére. Ez azért fontos – tudtuk meg Kovács János elnöktől – mert más gazdák munkájáról csak szakmai ismeretek birtokában lehet építő jellegű kritikát alkotni.

Bármi lehet könyvjelző Kiemelt

2015. február 06., péntek 00:00 Írta:

A dombóváriak nagyon kreatívak, ha könyvjelző választásról van szó. WC papír guriga, orvosi zárójelentés, de szerelmeslevél is megteszi, - ilyen tárgyak kerülnek elő ugyanis a városi könyvtárba visszavitt kötetekből. Az olvasók nem csak meghökkentő dolgokat hagynak a könyvekben, de a könyvtárba járóknak megdöbbentő szokásaik is vannak.

A hosszú élet titka, a hit Kiemelt

2015. január 28., szerda 00:00 Írta:

A hit a hosszú élet titka – ezt mondta Hírmagazinunknak Horváth Gyuláné, akit 90-ik születésnapján a város első embere személyesen köszöntött fel. Jolika néni elárulta, hosszú élete során őt sem kerülték el a nehézségek, ezeken azonban mindig a Teremtőbe vetett hite segítette át.

Felkapott cikkek

Manapság már nem hűségesek egymáshoz az emberek, nincs rá idejük…
Televízió gyulladt ki egy dombóvári lakásban 2015. október 08. 08:17…
A dombóváriak nagyon kreatívak, ha könyvjelző választásról van szó. WC…
Játékos zenetörténeti csapatversennyel emlékeztek meg Joseph Haydn halálának 205. évfordulójáról…

"Valós eseményeken alapul" Kiemelt

2015. január 23., péntek 00:00 Írta:

Fotók, amelyekből egy konkrét állat történet kerekedik ki. Egy könyv, amely nem mesét sző az állatvilág köré, hanem a gyerekek számára is érdekes és érthető nyelven ad át ismeretek pingvinekről, a vidrák hétköznapjairól vagy a számítógépekhez is értő tengerimalacról. Telegdi Ágnes tollából és kamerájából született meg az Ó, azok a csodálatos állatok könyvsorozat. Az írónő élményeiről, kedvenc állatos történeteiről mesélt a dombóvári iskolásoknak, a városi könyvtárban.

A leghűségesebb megye Kiemelt

2015. január 21., szerda 00:00 Írta:

Manapság már nem hűségesek egymáshoz az emberek, nincs rá idejük – vagy legalábbis ezzel érvelnek, ha a párkapcsolati lojalitás kérdését feszegetjük. Mégis egy kifejezetten házasságtörésre szakosodott társkereső felmérése szerint Tolna megyében a leghűségesebbek az emberek.

Keresztény értékeket közvetít a Bárka Kiemelt

2014. december 03., szerda 00:00 Írta:

Már kedden meglátogatta a Néri-Bárka baba-mama klub csöppségeit a Mikulás. A kicsik énekszóval köszöntötték a kedves, öreg Télapót. A közösség habár még csak egy éve kezdte meg tevékenységét, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a dombóvári kismamák körében. A Néri-Bárka heti találkozói egyszerre közvetítenek keresztény értékeket és segíti, támogatja az anyukákat és gyermekeiket.

Egy évvel ezelőtt pattant ki az ötlet kisgyermekes anyukák fejéből, hogy egy baba-mama klubot kellene indítani. Az ötlet pozitív fogadtatásra talált a Dombóvári Római Katolikus Plébániánál, no és a hely is adott volt a kertvárosi Szent Imre közösségi házban.

Széll Mihályné, munkatárs, Dombóvári Római Katolikus Plébánia Hivatala:
- Nagyon sokszor érezhetjük a hétköznapjainkban, hogy valami hiányzik az életünkből. Én azt gondolom, hogy ezeket a hiányokat csak akkor tudjuk felszámolni, ha időben megtapasztaljuk mi az ami számunkra fontos. Időben megtapasztaltatni a szeretet, én azt gondolom pont ez a legjobb kor elkezdeni. Elkezdeni valamit, amiből aztán egy csoda kerekedik ki. Számomra, számunkra, ami itt kikerekedett ez már most egy csoda.

A Néri-Bárka népszerűsége azóta is töretlen, hiszen egyre több kismama vesz részt a foglalkozásokon.

Horváthné Gyánó Bernadett, alapító, Néri-Bárka:
- Ami ebben nagyon-nagyon csodálatos, hogy azóta felnőtt egy bárka generáció, aki már óvodába bölcsődébe jár és a tavalyi évben megtapasztaltuk azt a nagy szeretet, amivel ezek a szülők és gyerekek körülvettek bennünket. Egyik pillanatról a másikra, ötven fős közösséggé nőtte ki magát a bárka.

Az édesanyák pedig a keddi találkozókon kívül is tartják egymással kapcsolatot – mesélték – hiszen nem csak a gyerekek számára hasznos, mivel a bárkás hölgyek tapasztalatot cserélhetnek egymással.

Horváthné Gyánó Bernadett, alapító, Néri-Bárka:
-
Bármilyen felekezetből, bármilyen vallás, vagy ateisták is bárki jöhet. Nincs zárt kapu senki előtt, mindenkit nagy nagy szeretettel várunk. Nincsenek kötelező foglalkozások, hanem egyszerűen a szeretettel próbáljuk közvetíteni azokat az értékeket, amelyek egy keresztény ember számára fontosak.

Akik már kinőtték a Néri-Bárkát, azok is szívesen visszajárnak, Andrea arról mesélt az ő kislánya sokkal nyitottabb a többi gyerek felé, mint korábban.

Tolmácsiné Kovács Andrea:
- Nagyon közvetlenebb lett, mert nagyon anyás volt és el se mozdult mellőlem régebben. De most már nincs ilyen probléma és a bölcsit is nagyon könnyen elkezdtük, úgyhogy nem volt olyan nagy hiszti, így aztán sikerült oda is könnyen beilleszkedni.

Nemcsak a szocializációs készségeiket fejleszthetik a gyerekek, hanem a Deli Orsolya által tartott Kerekítő foglalkozások a kommunikációs képességre is jótékony hatással vannak.

Deli Orsolya, pedagógus:
- Ennek az a lényege, hogy otthon is tudják folytatni, ne csak itt kéthetente hetente ismételgessék, hanem otthon is a gyerekekkel elővegyék az itt tanultakat. És van olyan gyerkőc, aki hamarabb megtanulja a mondókát, mint az első szavait, hogy anya vagy apa. Ritmusérzék fejlesztő egyébként, hallásfejlesztő egyben. Tehát sokan akik rendszeresen járnak már úgy mennek óvodába, hogy megvan az az ének és mondóka anyag, amelyet a kiscsoport végére tanulnának meg. Úgyhogy nagyon fejlesztőnek tartom, szoktam is mondani.

A városban minden bizonnyal a Néri-Bárka lurkóit látogatta meg a Mikulás leghamarabb, aki természetesen nem érkezett üres kézzel. A kicsik hol bátran, hol félénkebben léptek oda a Télapóhoz, végül azonban mindenki csomaggal kezében folytatta a játékot.

Haydn emlékezete Dombóváron Kiemelt

2014. december 01., hétfő 00:00 Írta:

Játékos zenetörténeti csapatversennyel emlékeztek meg Joseph Haydn halálának 205. évfordulójáról a József Attila Általános Iskolában. Az iskola minden osztálya nevezett egy-egy 4-5 fős csapatot, végül 12 csapat hét helyszínen mérte össze ének-zenei tudását. A dombóvári diákoknak ezúttal nem énektudásukról kellett számot adniuk, hiszen komoly felkészülés után zenefelismerés, rejtvény és totó valamint igaz-hamis teszt, illetve puzzle várta őket a különböző helyszíneken. A vetélkedő kérdéseit és a feladatokat az intézmény ének-zene szakos tanárai állították össze, Bakonyváriné Szabó Brigitta, Deli Orsolya és Porgányi Zoltánné.
A versenyben legjobban szereplő öt csapat tárgyjutalmat kapott teljesítményéért.
Első helyezett lett a Nemes Boglárka, Müller Ádám, Habuczki Márk és Klemm Bianka alkotta 6. b. osztályos Zenemanók csapata. Második helyezett a Nemes Balázs Boldizsár, Weber Márton, Juhász Áron, Habler Péter, Gyenei Ferenc összetételű 8. b. osztályos Utolsók csapata. Harmadik pedig a HMB Vonósnégyes együttese lett, amelyben a 6.c. Osztályt Elmeauer Gréta, Gáti Viven, Erdei Anna és Kmety Krisztián képviselték.

Joseph Haydn 1732-ben látta meg a napvilágot Rohrauban és 1809-ben 77 éves korában Bécsben hunyt el. A bécsi klasszicizmus első nagymestereként tartják számon. Ő tökéletesítette a klasszikus szonátaformát, valamint nevéhez köthető a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformáinak kimunkálása. Legismertebb művei közé tartozik az Évszakok oratórium, valamint az Üstdob szimfónia.

Tudatosan költekeznek a nők Kiemelt

2014. november 29., szombat 00:00 Írta:

Valószínűleg a hölgyek közül csak kevesen gondolták volna a férfiakat könnyelműen költekezőnek, pedig így fest a helyzet. Egy friss kutatás, amelyhez az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban és Oroszországban végeztek kérdőíves felmérést azt mutatta ki, hogy a hölgyek tudatosabban vásárolnak, mint az urak.

Most nyilván az urak többsége fejéhez kapna, mert eszébe jutott a legutóbbi bevásárlás, amikor csak a huszonnyolcadik felpróbált ruha visszaakasztása után volt hajlandó párjuk letenni a voksát az első ruha mellett. De itt nem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy az európai hölgyek többsége, - elmondásuk szerint - megfigyeli mikor van akció, és aztán csap le a kiszemelt árura. Mondhatni, éppenséggel becserkészi a karácsonyfa alá szánt meglepetéseket. :)

 

Színes

Több cikk
Televízió gyulladt ki egy dombóvári lakásban

Televízió gyulladt ki egy dombóvári lakásban

Televízió gyulladt ki egy dombóvári lakásban 2015. október 08. 08:17 Szerdán késő este televízió gyulladt ki Dombóváron egy Dombó Pál utcai lakásban. Az ott la...