2019. máj. 24. péntek
×

Hiba

Cannot get "Dombóvár" woeid in module "mod_sp_weather".

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Friss cikkek

Mesék gyerekek tollából Kiemelt

2015. április 10., péntek 00:00 Írta:

Dombóvár Város Könyvtára már a hatodik alkalommal hirdette meg meseíró pályázatát, mely az április 2-ai Meseírás Napja és a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából került megrendezésre.

A farsangi szezon csúcsán Kiemelt

2015. február 13., péntek 00:00 Írta:

A farsang farkába érünk a hétvégén, ez az időszak a mulatozásról, lakomákról és a felhőtlen szórakozásról szól. Egykoron nagyanyáink is elengedték magukat farsangkor, hiszen ilyenkor a ez megengedett volt. Napjaink mulatozásainak már vajmi kevés közük van a régi idők farsangjaihoz, de a bálok és lakomák hagyománya még ma is él. 

Forradalmárok Dombóváron Kiemelt

2015. február 10., kedd 00:00 Írta:

Napjaink legkedveltebb zenekara adott nagysikerű koncertet Dombóváron. Kowalsky meg a Vega óriási bulit csapott a DVMSE sportcsarnokban, ahol a közönség együtt énekelte Kowával a zenekar legújabb albumának a Még nem édennek fülbemászó dalait.

Felkapott cikkek

Kiváló teljesítményt nyújtottak a dombóvári József Attila Általános Iskola tanulói…
Nagyon sok érdeklődőt vonzott a Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete…
Fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepségre hívta tagjait és támogatóit…
Meggyújtották az első gyertyát vasárnap a dombóvári Művelődési Ház bejáratánál…

Telet űztek a dombóvári ovisok Kiemelt

2015. február 06., péntek 00:00 Írta:

A dombóváriak nagyon kreatívak, ha könyvjelző választásról van szó. WC papír guriga, orvosi zárójelentés, de szerelmeslevél is megteszi, - ilyen tárgyak kerülnek elő ugyanis a városi könyvtárba visszavitt kötetekből. Az olvasók nem csak meghökkentő dolgokat hagynak a könyvekben, de a könyvtárba járóknak megdöbbentő szokásaik is vannak.

Több, mint könyvtár Kiemelt

2015. február 03., kedd 00:00 Írta:

Lezárult a dombóvári városi könyvtár A papírszínháztól a Manda pontig elnevezésű projektje. A 14 millió forintos pályázatból a gyerekek nyelvi és kommunikációs készségeit igyekeztek fejleszteni. A 10 alkalomból álló foglalkozássorozat zárásaként az Aranykapu zenekar adott nagysikerű koncertet.

Katonáink viselete egykor mérvadó volt Kiemelt

2015. január 23., péntek 00:00 Írta:

A színes és csőszárú farmerek korában egészen elképzelhetetlennek tűnhet, hogy honfoglaló őseink hadiviselete milyen harmóniát és fegyelmezettséget sugárzott a maga idejében. Somogyi Győző Munkácsy díjas festő, grafikus 100 magyar lovas kiállításának anyagával nem kisebb célt tűzött maga elé, minthogy láthatóvá tegye a mai kor embere számára is háromezer év katonaságának öltözékét.

Rendszerezik az értékeket Kiemelt

2015. január 13., kedd 00:00 Írta:

A gunarasi gyógyvíz, a szigeterdei lakótorony, és a magyar rapszódia desszertcsalád is a helyi értéktárba került. A Dombóvári Értéktár Bizottság idei első ülésén arról is döntött, hogy városunk hét értékét terjeszti fel a tolna megyei értéktárba, amely jelenleg 180 elemet tartalmaz, ám ezek között egyetlen dombóvári közkincs sem szerepel.

55 új elemmel bővült a Dombóvári Értéktár. Így a város büszkeségeinek sorába kerültek olyan, csak városunkra jellemző termékek, mint az Aqua Dombó, a kiváló magyar termék díjas Magyar Rapszódia desszertcsalád, de a gunarasi gyógyvíz és épített környezetünk több kiemelkedő alkotása is bekerült a helyi kincsek képzeletbeli tárházába került. Ezek mellett a dombóvári alkotók csúcsteljesítményét hirdető konstrukciókra is igennel szavaztak a héttagú grémium tagjai. Így a látássérültek kommunikációját segítő gép is helyi értékké vált.

Müller Ádám, elnök, Dombóvári Értéktár Bizottság:

A beszélő számítógépről annyit lehet tudni,hogy itt Dombóváron fejlesztették ki és a homeláb 3 és a homeláb 4 számítógépek is itt készültek, tehát volt itt Dombóváron is számítógépgyártás. A beszélőszámítógépet pedig kifejezetten a vakok számára készítették. Tehát ezért tekinthető mindenképpen helyi értéknek, mert itteni fejlesztés.

A helyi értékek közé nem csak kézzel fogható termékek kerülhetnek be, így lehetséges az hogy a kaposmenti fehérhímzés mellett is letette voksát a Dombóvári Értéktár Bizottság, ahogyan kulturális örökségünk dombóvári lenyomatai is bizalmat kaptak. A sport területén is nagy büszkeségeink vannak, úgy mint a napokban elhunyt Buzánszky Jenő életpályája, de Rózsa Norbert ugyancsak dombóvári származású olimpikon is úgymond helyi értékké vált. Legnagyobb büszkeségeink rendszerezésére nagy szükség van, hiszen fontos hogy a dombóváriakon kívül a megye és az egész ország megismerje hagyományainkat, erősségeinket – hangzott el az ülésen.

Müller Ádám, elnök, Dombóvári Értéktár Bizottság:

Egy tízmillió forint nagyságrendű összeggel támogatják a megyei értéktárban szereplő értékeket. Tehát ez volt az elsődleges feladat, hogy először is a helyi értéktárba vegyük fel az értékeket, hisz eddig még egy sem került be az értéktárba illetve hogy ezek a megyei értéktárba rövid időn belül felkerüljenek.

Dombóvár hét büszkeségét szavazta meg a bizottság a megyei értéktárba. Így a kulturális örökség részeként a szigeterdei lakótornyot, valamint Horvay János alkotását a Kossuth szoborcsoportot. Ezenkívül a gunarasi gyógyvíz, a gólyavár és Tinódi Lantos Sebestyén munkássága, valamint a kaposmenti fehérhímzés és az Illyés Gyula Gimnázium seccoi is bekerülhetnek a megyei értéktárba.

Tavaly év végén hirdette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy a meglévő települési értéktárak 75 millió forintos keretösszegre pályázhat ez év januárjától az ott lévő értékek bemutatására. Településenként 1 millió és 2 millió forint közötti támogatás ítélhető oda.
A megyei értéktárak összesen 190 millió forintos keretét rendezvények, kiállítások, továbbképzések, konferenciák megtartására fordíthatják a sikeresen pályázó megyék. A szakterülettel foglalkozó Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság arra számít, minden megye élni fog a lehetőséggel.

A megyei értéktárakba kerül elemeket felterjeszthetik az országos értékeket rendszerező közkincsek közé, ezután válhat egy-egy érték hungarikummá.

Feltárult Szőlőhegy település múltja

2015. január 13., kedd 00:00 Írta:

Nagyon sok érdeklődőt vonzott a Dombóvár-Szőlőhegy - A múlt üzenete című kiállítás megnyitója szombaton, a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben. Harangozó Éva - a délután háziasszonya, Szőlőhegy weboldalának grafikai tervezője - mesélt a kutató munka kezdetéről, amikor azzal szembesült, hogy Szőlőhegyről, annak történetéről minimális források állnak rendelkezésre illetve ezt megelőzően még nem dolgozták fel a település történetét. A Helmut Brook blockflöte együttes előadása után Harangozó Éva továbbőrzésre átadta a gyűjteménynek a kiállított, egykor a Szent Anna kápolnában szolgált Pajkr Rezső és Társa cég által gyártott harmóniumot a restaurálás reményében – emlékeztetve a várost bölcsőjére, Szőlőhegyre.