2019. máj. 25. szombat
×

Hiba

Cannot get "Dombóvár" woeid in module "mod_sp_weather".

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Friss cikkek

Belassult a lakásépítés Kiemelt

2015. január 21., szerda 00:00 Írta:

Mélyponton a lakásépítési kedv Tolna megyében. Az elmúlt évtizedek legalacsonyabb teljesítményét hozta 2013. Hiszen míg a mélyépítés vagy nagyobb létesítmények elkészítése mérsékelten növekedett, addig

Megkezdődött a bezárás-lánc? Kiemelt

2015. január 12., hétfő 00:00 Írta:

13 magyar áruházát zárja be a Tesco Magyarország. Ezzel a társaság célja, hogy hosszú távon is működhessen, igazodva a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz. A döntés 500 dolgozót érint, a vállalat a megyei korányhivatalokban ma jelenti be létszámleépítést és az áruházakat is ma tájékoztatják a bezárás bejelentését követő lépésekről. A Tesco magyarországi vezérigazgatója újságírói kérdésre elmondta: ezzel a döntéssel tudják leginkább vásárlóik és munkatársaik érdekeit szolgálni. Nigel Jones hozzátette: Magyarország továbbra is kiemelten fontos a Tesco számára, ahogyan a magyar vásárlók is. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az bezárásokkal érintett dolgozók egy részének a vállalaton belül igyekeznek más álláslehetőséget találni.

Fagyra várnak a gazdák Kiemelt

2015. január 12., hétfő 00:00 Írta:

A kártevőket csak egy enyhébb fagy pusztíthatná el – ezért is várják a lehűlést a mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozók. A változékony időjárás nem zavarja a növények fejlődését, hiszen a téli időszakban nyugalmi állapotban vannak.

A növényvédelmen kívül a kukorica betakarítását is segíthetné a fagy, hiszen a gépekkel könnyebb rámenni a földekre, - erről Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke beszélt. Ha a várva várt fagy nem érkezik meg mielőbb, hatvanezer hektáron január végére csúszhat a tengeri betakarítása.

Felkapott cikkek

A kártevőket csak egy enyhébb fagy pusztíthatná el – ezért…
14 százalékkal esett novemberben a magyar gabonák együttes ármozgását jelző…
400 ezernél is több turista szállt meg a dél-dunántúli régióban…
13 magyar áruházát zárja be a Tesco Magyarország. Ezzel a…

Olcsó az élősertés Kiemelt

2015. január 05., hétfő 00:00 Írta:

Mélyponton az élősertés ára, 2011. óta nem lehetett olyan olcsón disznóhoz jutni, mint most. Szakértők szerint az árzuhanás okat, hogy jóval olcsóbb a takarmány valamint az orosz embargó miatt készletek maradtak bent, amelyeket csak alacsonyabb áron lehet értékesíteni.

Nyáron 410-420 forint körüli kilogrammonkénti felvásárlási áron lehetett sertéshúshoz jutni, jelenleg azonban 340 forint a disznó ára. Ennek következtében a hizlalásra szánt malacok ára is zuhant. A 25 kilogramm súlyú választási malac ára néhány hónap leforgása latt 18 ezer forintról 11 ezer forintra csökkent.

Sok turista pihent Dombóváron Kiemelt

2014. december 06., szombat 00:00 Írta:

400 ezernél is több turista szállt meg a dél-dunántúli régióban 2013-ban, térségünk ezzel a régiók rangsorában a hetedik helyen áll – derül a Közptonti Statisztikai Hivatal friss kimutatásából. A legtöbben Pécsett, Harkányban és Bikalon pihentek – a vendégforgalom 45%-a realizálódott a településeken. Dombóváron 2013-ban 18 ezer turista pihent.

Zuhanórepülésben a tengeri Kiemelt

2014. december 04., csütörtök 00:00 Írta:

14 százalékkal esett novemberben a magyar gabonák együttes ármozgását jelző Gaboindex az előző hónaphoz képest. Ennek oka, hogy a kukorica ára 17 százalékkal csökkent az utolsó előtti hónapjában.

A termény tonnájáért októberben még átlagosan 46 ezer 513 forintot kértek, novemberben pedig már csak 38 ezer 425 forintért lehetett hozzájutni a tengerihez. A kukorica számára kedvezett az időjárás, így az elmúlt 10 év legjobb termése lehet az idei. Emiatt is vánszorognak az árak – mondják a szakértők. A pontos betakarítási adatok még mindig nem ismertek, de az erős túlkínálatról szóló jóslatok lenyomták a világpiaci árakat.

A kukoricán kívül a malmi búza is olcsóbb lett, 1 százalékkal vagyis átlagosan 8800 forinttal kevesebbet kértek tonnájáért a termelők. A takarmánybúza ára stabil maradt novemberben, decemberben viszont komoly drágulásra lehet számítani.

A prognózisok szerint tavaszig vélhetően a malmi búza és a kukorica ára igaz kismértékben, de emelkedhet.

Olcsóbb lesz a gépzene

2014. november 26., szerda 00:00 Írta:

Kötelező az őstermelői csere Kiemelt

2014. november 25., kedd 00:00 Írta:

Csak az új őstermelői igazolványt fogadják el január elsejétől, hiszen a vonatozó kormányrendelet értelmében a régi fajta igazolványok januártól már nem használhatóak, azok teljesen kikerülnek a rendszerből.

A dokumentumok kiadásának, érvényesítésének és cseréjének feladatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara veszi át A NAK felhívja a 2009. január elseje után kiváltott igazolványok tulajdonosainak figyelmét, amennyiben sem 2013-ban, sem 2014-ben nem cserélték azt le új típusú barna színű igazolványokra, kérelmezzék ezt 2014. december 31-ig. A kiváltás ingyenes a kamarai tagok részére. Év végéig a kormányablakokban, a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán valamint a Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalok falugazdász irodáinál lehet igényelni az új igazolványt.

A NAK tájékoztatása szerint azért fontos, hogy még január előtt megújítsák az őstermelők igazolványaikat, mert tevékenységük folyamatossága, jogszerű folytatása így nem sérülhet. Hiszen a január elseje után kiváltott igazolványok esetében ez már nem biztosított, mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az őstermelői igazolvány a kiállítás napjától kezdve hatályos

Gazdaság